Tožbena ločitev

  • Se želite razvezati, pa se vaš zakonec ne strinja z razvezo?
Nudimo vam svetovanje v zvezi z Vašim primerom, sestavo tožbe za razvezo zakonske zveze, in zastopanje v mediacijskem in sodnem postopku.

Postopek za razvezo, v kolikor med zakoncema ne pride do sporazuma, se začne z vložitvijo tožbe enega izmed zakoncev. Za razvezo zadostuje, da je zakonska zveza postala nevzdržna za enega zakonca. Razlog za razvezo načeloma ni pomemben, prav tako ni pomembno, kateri od zakoncev je ustvaril razmere, da je zakonska razveza postala nevzdržna.

Ravnanje zakoncev pred ločitvijo je lahko tudi pomembno, predvsem takrat, ko sodišče odloča kateremu od partnerjev bo zaupalo vzgojo in varstvo skupnih otrok in, ko se odloča o stikih z otroci. Sodna parksa pa gre celo v smeri, da takrat, ko je en zakonec povzročil nevzdržnost zakonske zveze, pa bi sicer bil upravičen do preživnine s strani drugega zakonca, da sodišče tak zahtevek zavrne.

Sodišče pred glavno obravnavo, vedno predlaga mediacijo, v okviru le-te pa imata zakonca možnost rešiti odprta sporna vprašanja in postopek zaključiti s sodno poravnavo, zato Vam predlagamo, da nas v primeru odprtih vprašaj in nejasnosti pokličete, da poskušamo na predmediacijskem srečanjem doseči kompromis in bo ločitev pred sodiščem oziroma mediacijo samo še formalnost.

Oznake: tožba, ločitev s tožbo, tožbena ločitev, tožba na ločitev zakonske zveze