Darilna pogodba

Darilna pogodba predstavlja enega od načinov, kako se lahko še pred smrtjo ali pa prav za primer smrti (darilna pogodba za primer smrti) razdeli svoje premoženje ali del premoženja. Čeprav se z darilno pogodbo zaveže le darovalec, se mora za nastanek pogodbe druga stranka, to je obdarjenec, z darilom strinjati.

Potrebujete pomoč pri sestavi darilne pogodbe? Kontaktirajte nas.

Predmet darilne pogodbe je lahko premičnina (darilna pogodba za premičnino) ali nepremičnina (darilna pogodba za nepremičnino).

Pogosta vprašanja:

  • V kakšni obliki mora biti sklenjena darilna pogodba?
  • Ali mora biti na pogodbi podpis darovalca overjen?
  • Kaj vse mora biti navedeno v darilni pogodbi?
  • Ali se lahko darilno pogodbo prekliče?

V primeru, da se odločate, da bi sklenili darilno pogodbo, Vam svetujemo, da se predhodno naročite na informativni posvet, da vas seznanimo z vsemi prednostmi in slabostmi te pogodbe. Po vaši želji pa Vam jo tudi sestavimo.

Pogodba o preužitku

S pogodbo o preužitku se ena stranka-preužitkar zavezuje, da bo na drugo stranko-prevzemnika prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali tretji osebi do njegove smrti nudil določene dajatve in storitve.>

Pogosta vprašanja:

  • V kakšni obliki mora biti zapisana pogodba o preužitku?
  • Ali so tudi premičnine lahko predmet pogodbe?

Oznake: pogodba, darina pogodba, pogodba o preužitku, darilna pogodba s preužitkom, pogodba dosmrtno darilna, pogodba o preužitku in dedovanje